La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran presenta l’exposició “Català-Roca. Retrats”.
Francesc Català-Roca és un pioner en la fotografia documental i del reportatge fotogràfic a nostre país. És el fotògraf que més bé va saber retratar la societat espanyola de les primeres dècades de la dictadura.
L’exposició “Català-Roca. Retrats” mostra un recull de trenta-cinc obres, entre els anys 50 i la primera meitat dels 70, que mostren la seva particular interpretació d’un dels gèneres més significatius de la història de la fotografia, el retrat. En aquesta mostra conflueixen el món culte, els grans noms de l’art amb els que el fotògraf va estar en contacte, i d’altra banda els personatges populars dels carrers d’Espanya de postguerra.
Català-Roca era un retratista sense estudi, es desplaçava a l’espai vital de cada personatge que havia de retratar, situant-los en el seu ambient natural, relacionant el protagonista amb l’atmosfera i les circumstàncies del seu entorn, habitualment de treball.
Català-Roca trobava la fotografia, no la preparava, moltes vegades sense que els mateixos protagonistes en fossin conscients, donant el resultat de retrats més naturals i espontanis.
L’ús de la llum natural exclusivament i l’ús emfàtic de l’enquadrament (angulacions, abruptes picats i contrapicats) són dues de les característiques de l’obra de Català-Roca.
L’exposició es podrà veure al Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega del 21 de març al 26 d’abril. L’horari és dijous i divendres i dissabtes de 19 a 21h, diumenges i festius de 12 a 14h i de 19 a 21h.
Deixa un comentari