Centenari Jaume Minguell Miret

posted in: Exposicions temporals, Noticies | 0

Jaume Minguell es considerat un des muralistes catalans més rellevants del segle XX. Fou un pintor arquetípic de la generació d’artistes catalans formats durant els anys posteriors a la Guerra Civil espanyola.

El 28 maig del 2022 tenia lloc l’acte commemoratiu del Centenari del pintor a les Sales Nobles del Museu Tàrrega Urgell. En el decurs de l’acte, l’alcaldessa de Tàrrega, Sra. Alba Vallverdú, el director del Museu de Tàrrega Urgell, Jaume Espinagosa, el crític d’art Josep Miquel Garcia i Josep Minguell, fill de l’artista, van recordar la figura i trajectòria del pintor.
Amb l’acte es va donava el tret de sortida a l’any dedicat al pintor i s’inaugurava l’exposició principal del Centenari.

ACTIVITATS REALITZADES

“Jaume Minguell Miret. La mirada del pintor”
Exposició itinerant
Museu Tàrrega Urgell
Del 28 de maig al 25 de setembre de 2022
Organitza:
Museu Tàrrega Urgell
Ajuntament de Tàrrega
Col·labora:
Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida
Museu de Lleida
Museu de la Noguera
Ajuntament de Lleida
Departament de Cultura Generalitat de Catalunya

La mostra, itinerant, ofereix una síntesi de l’evolució de la seva obra pictòrica en diverses etapes que tenen com a fil conductor el caràcter expressionista de la seva obra consolidada en plena postguerra, i, en segon lloc, les connexions amb els moviments artístics europeus que van sorgir després de la segona guerra mundial. Formada per una selecció de més d’una seixantena d’obres realitzades al llarg dels més de cinquanta anys de dedicació plena a la pintura, Jaume Minguell és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX, amb un llegat patrimonial que supera la trentena de conjunts de pintura mural al fresc.

Exposició “Jaume Minguell. Mestratge”
Sala “Marsà” de l’Ajuntament de Tàrrega
De l’1 al 25 de setembre de 2022
Organitza:
Ajuntament de Tàrrega

En la segona de les exposicions realitzada per l’Ajuntament de Tàrrega, Pilar Anglarill, Alba Bosch, Carmina Castelló, Josep Giribet, Josep Minguell, Domènech Serra, Benjamí Tous, Maite Villafranca, deixebles tots ells del pintor van exposar els seus treballs. Una de les facetes destacades de Jaume Minguell, va ser la docent. La seva tasca, en aquest sentit va ser present al llarg de la seva trajectòria, i va esdevenir fonamental per orientar i formar futurs artistes i clau en l’esdevenir cultural de Tàrrega en l’època de transició i als anys vuitanta.

“Jaume Minguell Miret. La mirada del pintor”
Exposició itinerant
Sales d’Exposicions de l’Institut d’Estudis Ilerdencs
Del 3 d’octubre al 26 de novembre

Durant els mesos d’octubre i novembre la mostra que inaugurava el Centenari a Tàrrega, s’ha pogut veure a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, amb més de 3.500 visites. Paral·lelament es van realitzar visites comentades a l’exposició.

”La nissaga dels Minguell, pintors de frescos”. Conferència a càrrec de Josep Minguell.
Casa de Cultura Agustí Sardà de Mont-roig del Camp
1 de desembre de 2022
Organitza: Centre d’Estudis Mont-rogencs
Un dels conjunts murals més destacats de Jaume Minguell es el de l’Església Nova de Mont-roig del Camp, on treballa periódicament entre 1962 i 1971.

Publicacions i activitats paral·leles a les exposicions.

Les tres exposicions han anat acompanyades de la publicació de dos catàlegs, de diverses visites comentades, i d’altres activitats.

ACTIVITATS VIGENTS

“Jaume Minguell. Camins encreuats”
Espai del Cor del Museu de Lleida
Del 6 d’octubre al 8 de gener de 2023
Organitza:
Museu de Lleida
Col·labora:
Ajuntament de Lleida

La tercera de les exposicions produïda en el marc del Centenari ha estat organitzada pel Museu de Lleida i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida. Comissariada per l’historiador i crític d’art Josep Miquel Garcia, explora la relació de Minguell amb altres creadors locals i forans.

Amb una trentena d’obres, totes procedents de col·leccions privades, la mostra fa la lectura d’aquesta relació de camins encreuats entre Jaume Minguell i Joan Vila-Puig, Lluís Trepat, Willy Noordam i Joop (Jan) Stekelenburg, Antoni G. Lamolla, Josep Vallverdú i Josep Minguell.

L’Urgell es el territori protagonista dels encreuaments: les visites durant els anys 30 i 40 a Tàrrega del que ha estat considerat un dels principals paisatgistes del S.XX, Joan Vila-Puig, qui esdevé el mestre de Jaume Minguell. Posteriorment, també als anys als anys 40, la coneixença amb Lluís Trepat, qui es convidat per Minguell a les sessions de dibuix que realitzava amb altres pintors al seu estudi. L’amistat els porta a exposar junts i a viatjar a finals dels anys 40 i principis dels anys 50 a Madrid, Itàlia, París, i altres ciutats europees.

L’any 1951, els pintors holandesos Joop (Jan) Stekelenburg i Willy Noordam viatgen per Europa i fan estada a Cervera. Volien conèixer pintors de la zona i se’ls adreça a casa d’en Jaume Minguell. L’amistat i la complicitat serà molt enriquidora. Jaume Minguell viatjà posteriorment per Europa, especialment per Holanda, on els visitarà. A la vegada suposarà entrar en contacte amb les noves avantguardes, la qual cosa marca un gir en la seva trajectòria.

Al cap de pocs anys, la coneixença amb Josep Vallverdú quan aquest feia les seves estades a Sant Martí de Maldà mentre Minguell realitzava els frescos a l’església (1958-1959). I com posteriorment, als anys 70, quan l’escriptor fa l’encàrrec de les il·lustracions d’ “Els inventors de fantasmes” (1977) a Jaume Minguell.

En aquests anys entraria en escena Antoni G. Lamolla, en aquest cas a Guimerà. Quan Lamolla torna de l’exili compartiran amb Jaume Minguell l’edifici de les antigues escoles, on hi instal·len els respectius tallers, i centren part del seu treball pictòric en aquest entorn.

Finalment, a mitjans dels anys 90 Josep Minguell seguirà el consell que tantes vegades li havia donat el seu pare i entra de ple en la pràctica de la pintura mural al fresc. Inicia el primer dels més de 40 conjunts murals que ha realitzat fins a l’actualitat.

PROPERES ACTIVITATS
“Les pintures murals al fresc de Jaume Minguell Miret” Del mes de febrer al mes de maig de 2023. A partir del mes de febrer de 2023 es preveu la realització d’activitats en diferents espais que compten amb conjunts murals al fresc de Jaume Minguell Miret. En breu s’informarà de la programació. “Jaume Minguell Miret. La mirada del pintor”
Exposició itinerant
Museu de la Noguera
Primavera de 2023

Durant els mesos de primavera de 2023 es podrà visitar al Museu de la Noguera l’exposició que es va inaugurar el mes de maig de 2022 al Museu Tàrrega Urgell i que donava el tret de sortida als actes del Centenari. La finalització de l’exposició al Museu de la Noguera clourà els actes del Centenari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.