Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya

posted in: Exposicions temporals, Noticies | 0

Catalunya és un país amb una gran diversitat de paisatges, producte de la relació continuada entre els éssers humans i l’entorn on els diversos elements construïts, la seva distribució pel territori i les seves formes i materials són un element clau de la configuració del paisatge. L’exposició Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya analitza aquesta interacció en contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l’arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i ornamentació, en relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes. A partir d’aquesta realitat, l’exposició planteja elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions.

L’exposició organitzada i coordinada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner, ha estat patrocinada per l’Obra Social de la Caixa i ha comptat amb la col·laboració de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI). Per altra banda ha comptat amb el suport de museus i diferents entitats vinculades a l’OPEI, entre les quals hi ha el Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega.

Entre els objectes etnològics que es poden veure en l’exposició volem destacar un catúfol de ceràmica trobat al fons d’un pou amb sínia excavat al carrer de Francesc Moragas de Tàrrega. Aquesta peça, que forma part del fons del Museu Comarcal de l’Urgell, és el primer cop que s’exposa. El catúfol, emprat per pujar l’aigua del pou a la superfície, constitueix un element exemplificatiu d’ una part de l’arquitectura de l’aigua, que a l’Urgell, ha tingut un gran pes en l’aprofitament i construcció del territori.

L’exposició itinerant Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya es podrà veure la Sala d’Exposicions Temporals del museu de Tàrrega entre l’11 de març i l’1 de maig d’aquest 2016.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.