Crònica Viure la Mort

posted in: Noticies | 0

05/03/2022 Museu Tàrrega Urgell, 16-20h

El Museu Tàrrega Urgell va acollir dissabte la jornada Viure la Mort en el marc del nou programa ‘Museu i Cura’, que neix d’una preocupació per la cura i les relacions entre les persones, per com encara molts espais institucionals i culturals resten tancats i inaccessibles a molts públics, i romanen espais exclusius i excloents, tot reflexionant al museu sobre la comunitat i la cura. L’acte es va obrir amb la benvinguda d’Oriol Saula, director tècnic del museu, que va destacar la necessitat d’enfocar el museu cap a problemes de la comunitat en un moment de pandèmia i de guerra, on vivim la mort de manera constant a la nostra vida quotidiana. Segons Àger Pérez Casanovas, agent de suport didàctic del museu i coordinadora de l’acte, “la interdependència ens inclou a tots i totes. Avui més que mai, és nostra també la responsabilitat de decidir qui compta i qui no, quines morts es vetllen, quines persones reben refugi i quines són implícititament condemnades a la mort.”

Per últim, l’alcaldessa, Alba Pijuan, va celebrar que aquest actes tingués lloc a un equipament cultural com el museu, que es va convertir en un lloc de trencament de tabús. La jornada estava organitzada en col·laboració amb el Servei de Suport al Dol de Ponent i Associació Alzheimer Tàrrega. A la jornada es van facilitar dos tallers, un sobre la importància de la preparació per a la mort i un sobre estratègies de dol. Es van facilitar noves mesures d’accessibilitat com un espai lliure d’essències per les persones amb SQM i un espai relaxat amb pocs estímuls, que va ser una de les necessitats d’accés més demandades a la inscripció.

Tot seguit, la primera taula va abordar ‘La responsabilitat de la pròpia mort’. Clara Lago, infermera experta en cures pal·liatives i professora de la UdL, va dialogar amb Anna Corbera, psicòloga d’Associació Alzheimer Tàrrega, sobre les fases del dol i la importància de la comunicació sobre el període de final de vida. Com Lago va afirmar, cal “donar vida mentre hi ha vida” i no caure en conspiracions del silenci, on s’intenta sobreprotegir als malalts i la família del dolor que pot causar un pronòstic. Va intervenir al torn de preguntes Dolors Morera, presidenta de Dret a Morir Dignament de Lleida.

Finalment, la segona taula va posar en contacte la col·lecció del museu amb la vivència de la mort, amb una comunicació de l’arqueòloga i historiadora Anna Colet sobre “Morts desautoritzades” i l’artista germano-segarrenc Georg Massanés sobre manifestacions del dol a l’art contemporani. Colet va sintetitzar com hem viscut la mort des dels enterraments prehistòrics neandertals a l’actualitat, destacant com algunes morts han estat castigades per les autoritats religioses del moment. “Els malalts de tuberculosis tenien un aspecte blanc i eren una font de contagi, per això els consideraven a vegades vampirs i els enterraven boca terrosa, i amb les cames doblegades sobre el pit, perquè no s’aixequessin”. Al nostre territori, a la necròpolis jueva de Roquetes de Tàrrega hi trobem una dona enterrada en el sentit contrari a la tradició, amb el cap a l’est i els peus a l’oest per no caminar cap a la redempció el dia del Judici Final.

El programa ‘Museu i Cura’ vol tenir una projecció a llarg termini. El 15 i el 18 de març, el Museu Tàrrega Urgell farà una prova pilot de marató de descripció visual de Tragèdia al call. Tàrrega 1348 dirigida per Casanovas, que ha realitzat aquesta dinàmica amb Carmen Papalia a la Galeria d’Art de Vancouver prèviament.

Us deixem amb algunes imatges de l’acte i amb el recull de premsa de l’activitat, que ha tingut una fantàstica acollida al teixit local. També en trobareu imatges al nostre perfil d’Instagram!

Es va fer ressò de l’inici del programa La Ciutat, Territoris.cat, Cap de Tàrrega, Comarques de Ponent, Suport al Dol, Lleida Ràdio, Ajuntament de Tàrrega, Tàrrega TV, Nova Tàrrega, i Lleida.com.

Han cobert l’acte l’Ajuntament de Tàrrega, Nova Tàrrega i Ràdio Tàrrega, que va entrevistar les participants de l’acte en en l’informatiu de dilluns 7 de març en una secció que podeu escoltar aquí:

Fotografia Oriol Saula | Taula “La responsabilitat de la pròpia mort”. D’esquerra a dreta, Àger Pérez Casanovas (Museu Târrega Urgell), Clara Lago (PADES Arnau de Vilanova) i Anna Corbera (Associació Alzheimer Tàrrega).

Fotografia Oriol Saula | Taula “Dols desautoritzats i invisibles”. D’esquerra a dreta Àger Pérez Casanovas (Museu Tàrrega Urgell), Georg Massanés i Anna Colet (Museu Tàrrega Urgell).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.