Entre els dies 3 i 17 de febrer de 2017 els tècnics de l’ajuntament de Tàrrega i del Museu Comarcal de l’Urgell estan duent a terme una intervenció arqueològica al carrer d’Urgell de Tàrrega. Excavació en paral·lel amb el decurs de les obres d’urbanització del tram del carrer Urgell que va de la Plaça Urgell a la Plaça Major.
Prèviament, des de l’inici de les obres s’havia realitzat un seguiment, podent-se documentar diferents trams de la claveguera feta amb parets de pedra i coberta per grans lloses, datada de forma preliminar en el segle XVIII i que encara es trobava en ús fins l’actualitat.
Els treball arqueològics, encara vigents s’han centrat en el tram de carrer que va de la plaça Urgell al carrer del Pou del Gel i Capellans, indret on es tenia coneixement de que hi havia hagut el Portal d’Urgell. La construcció d’aquest portal data del 1366-1370 i perdurà fins a finals del segle XIX, quan és desmuntat. Amb tot els tècnics del Museu de Tàrrega coneixien de l’existència d’una torre de la banda sud del portal (a l’esquerra mirant cap a ponent) que conservava una part significativa de la seva estructura en alçat.
Els treballs arqueològics han constatat la situació del portal amb la troballa de diferents estructures que formarien part d’aquest. Per una banda de la torre ja coneguda, que tindria la seva part externa a la Plaça Urgell i l’interna que entra cap al carrer del pou del Gel, s’ha posat al descobert diferents filades que es trobaven soterrades a la cantonada sud del carrer d’Urgell i Plaça d’Urgell. Pel la banda del carrer d’Urgell aquesta torre tindria una cara amb una llargada aproximada de 7 metres. En contacte amb aquesta torre, en perpendicular i a l’angle oest de la mateixa, s’ha documentat un mur de vora 1 metre de llargada i una amplada de 68 cm, que actua de muntant de la porta per la banda sud. La porta que obriria cap l’espai que actualment ocupa la Plaça Urgell i que abans enllaçaria amb el camí de Balaguer i de l’antic comptat d’Urgell.
A l’altra banda de carrer s’ha localitzat un mur de tancament de 5,60 metres del que podria ser una altra torre (aquest mur actualment actua de fonament de la casa de nova construcció que hi ha en el xamfrà del carrer Urgell amb la Plaça Urgell i carrer Capellans. D’aquesta estructura identificada com a possible torre surt en perpendicular un altre muntant de portal que conserva una llargada de 80 cm i una amplada de 60 cm. La possible torre té una llargada de 5,60 metres i es troba en connexió amb un tram de muralla perpendicular a aquesta. Aquest mur tindria una amplada de 1,30 metres i conserva una llargada vista de 95 cm i continuaria vers el carrer capellans. El mur sobresurt tan sols 25 cm de la possible torre i s’ha interpretat com el muntant d’un segon portal, que cronològicament podria ser més antic que el primer que hem comentat. Mancaria trobar l’altra banda d’aquest portal més intern en l’angle del carrer pou del gel amb el carrer Urgell, sota la vorera.
Les excavacions han permès constatar que es conserven restes del portal d’Urgell i que aquest presentava dues portes, al menys durant bona part de l’època moderna i fins les darreries del segle XIX. Per testimonis documentals i pel relat de l’historiador Josep Maria Segarra Malla sabem que el portal es trobava cobert per una volta i al seu damunt hi havia habitatges que s’enderrocaren l’any 1889, quan es desmuntà el portal. La major part de les estructures defensives vistes en aquesta àrea oberta de vora 50 metres quadrats es troben conservades a nivell de les primeres filades i fonament. També es conserven a l’exterior del portal i entre les dues portes del doble portal restes de paviments de còdols de cronologia medieval o en qualsevol cas anteriors a principis del segle XVII.
La continuació de les excavacions permetrà localitzar altres elements del portal i interpretar possibles refeccions i altres estructures localitzades en relació amb aquest. També esperem poder datar el moment d’ús i de construcció del nivell de paviment localitzat.
Les estructures tot i que es troben parcialment afectades per conduccions de clavegueram, gas natural, aigua i altres, constitueixen un testimoni excepcional del portal d’Urgell, un dels 4 portals principals de la Vila.
En aquest enllaç podreu veure el model 3D de l’excavació que ens ha fet Calidos
Deixa un comentari