La fi és el principi és la propera exposició itinerant que podreu veure al Museu de Tàrrega entre el dijous 26 d’octubre -s’inagura a les 20h- fins el 17 de desembre del 2017.
Aquesta exposició presenta una síntesi de les pràctiques funeràries a la prehistòria a Catalunya, a partir de la mostra de més de 300 objectes de 20 museus catalans. És una via d’aproximació al nostre passat a través de la rica cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort.
El món de la mort ha servit per definir, i encara ara defineix, algunes de les cultures principals de la prehistòria del nostre país i, per tant, és clau per al seu estudi. Les pràctiques funeràries tenen un interès per sí mateixes, però també perquè són un mirall del món dels vius, reflectint temes com el canvi cultural, les creences, el món simbòlic…
La institució promotora d’aquesta exposició és el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Arqueoxarxa i compta amb la col·laboració d’antropòlegs i arqueòlegs especialistes, així com amb els museus d’Arqueoxarxa, d’on provenen les més de 300 peces que es podran veure a l’exposició, alguns dels quals són excepcionals i no estan exposats habitualment.
El Museu de Tàrrega col·labora amb el prèstec de dues peces ceràmiques provinents de Solans de Recots (Nalec, l’Urgell), una balma sepulcral de segona meitat del III mil·lenni cal ANE (Abans de la Nostra Era), aquí us deixem l’article de l’excavació.
Paral·lelament us oferim un seguit de conferències en relació a l’exposició:
Dijous 16 de novembre de 2017
Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica
A càrrec de Josep Bosch, director del Museu de Gavà
Dijous 23 de novembre de 2017
Com conèixer els nostres avantpassats abans de l’escriptura a través de les seves restes òssies
A càrrec d’Eulàlia Subirà, doctora en antropologia i professora de la UAB
Dijous 30 de novembre de 2017
Les necròpolis tumulàries de Ponent al Bronze Final i 1er Ferro: Els casos d’Almenara i Roques de Sant Formatge
A càrrec de Andreu Moya, Oscar Escala, Enric Tartera, Ares Vidal, Anna Gomez, Jorgina Prats i Gemma Piqué (arqueòlegs i restauradora del projecte Almenara).
Totes les conferències a les 20:30 a les Sales Nobles del Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega
Taller d’arqueologia de la mort (taller familiar)
Dia: dissabte 2 de desembre
Hora: de 11 a 14 h.
Lloc: pati exterior del Museu Comarcal de l’Urgell. Carrer Lluís Folquet.
Els horaris per visitar l’exposició són de dilluns a divendres de 10h a 14h, de diijous a diumenge de 10 a 14h i de 19 a 21h.
Deixa un comentari