La Marxa de la Llibertat fou una acció desenvolupada per diversos grups de persones a l’estiu de 1976 –entre el 4 de juliol i el 12 de setembre-. Caminaven des de diferents indrets dels territoris de parla catalana i s’uniren finalment a Poblet el dia onze de setembre. Tenien per objectiu reclamar el retorn de les llibertats democràtiques i despertar socialment un debat vers l’autodeterminació dels Països Catalans. Fou un moviment amb un marcat caràcter no violent.
L’any 1976 va ser un any d’incertesa política. La marxa va començar vuit mesos després de la mort de Franco, encara manava el búnquer franquista i no hi havia democràcia ni llibertat. De fet, la Marxa fou prohibida per les autoritats, però els organitzadors desafiant la prohibició de Manuel Fraga, ministre de la Governació, van portar a terme l’acció.
Amb la publicació d’aquesta nova obra d’entrada s’ofereix una mirada actualitzada d’aquells fets, contextualitzant-los en el moment polític de la transició. Així mateix, la investigació inèdita portada a terme ha permès ressaltar la repercussió que va tenir la marxa en la transició catalana. Va ser un moviment transcendent arreu de Catalunya i particularment a l’interior, traslladant al carrer les reivindicacions en favor de la democràcia de manera pacífica.
El llibre es basa en la recerca efectuada als fons procedents dels antics governs civils catalans. Es tracta de documentació policial fins ara no estudiada. S’inclou també un llistat dels detinguts i multats a les comarques de Lleida com a exemple de la magnitud de la repressió.
La presentació es durà a terme el dijous 20 d’octubre a les vuit del vespre a la Sala de la Biblioteca, a la Plaça Sant Antoni 3 de Tàrrega, i anirà de la mà d’un dels seus autors, el Josep Calvet, doctor en història.
Deixa un comentari