Lluís Trepat. Una vida dedicada en cos i ànima a la pintura

posted in: General | 0

El passat dilluns 8 d’agost ens deixava el pintor targarí Lluís Trepat Padró, un referent dins el mon de l’art a Catalunya. L’autor ha passat a la història per haver estat l’introductor de l’art abstracte dins del panorama artístic de les terres de Lleida als anys cinquanta, en el mateix moment que sorgia aquest moviment. Trepat va fer aquesta aportació en un moment d’estancament del territori peninsular per la dictadura de Franco i s’obrí al mon gràcies a les seves estades a Paris i al seu constant esperit de recerca que el va fer estar en contacte amb moviments com el constructivisme, l’expressionisme abstracte i l’informalisme.

Tot i la importància d’aquesta aportació transcendental, tal com diu Ramon Maria Puig, el seu pas per l’abstracció, que va capgirar el panorama artístic Lleidatà, per ell tan sols va ser un parèntesi per seguir explorant nous horitzons artístics. Trepat evità la comoditat de recloure’s en un estil artístic concret i explorà nous camps, creant constantment el seu propi llenguatge en les diferents tècniques de pintura.

El resultat és una trajectòria artística prolífica de vora seixanta anys que comença l’any 1947, amb la sèrie dedicada als gitanos, i que perdura fins el 2008. Amb tot, Trepat seguiria creant fins a dates recents.

Al llarg d’aquests anys, tot i residir a Lleida, on va conèixer la Núria Quílez, la seva companya de vida, a Barcelona (als anys seixanta i part dels setanta) on combinà la faceta de creació artística amb la de docent, i els darrers anys a Fogars de la Selva, Lluís Trepat no va perdre mai el contacte amb la seva terra natal. Va residir i passà temporades al Talladell, on encara hi té casa i on aprofità per pintar els paisatge d’aquest territori. El paisatge juntament amb la figuració, com diu Francesc Gabarrell, van ser el punt de partida de Lluís Trepat i és on, des de sempre, es va sentir més còmode.

El Museu de Tàrrega hem tingut la immensa sort d’acollit al llarg dels anys moltes exposicions temporals del Lluís Trepat. Des d’exposicions d’obra recent a exposicions retrospectives de la seva obra o exposicions més íntimes d’obra inèdita, com la que vam dedicar ara fa dos anys i escaig a Els altiplans del Talladell.

Lluís Trepat és també un dels puntals de l’exposició permanent del Museu Forjant un sistema artístic: Tàrrega 1875-1965, dedicada als artistes targarins d’aquest període. Sempre ha estat una persona generosa envers el Museu de Tàrrega i ha deixat peces significatives de la seva trajectòria artística en dipòsit per a exposicions permanents i ha contribuït en diferents exposicions col·lectives. 

Per nosaltres és un referent no només a nivell artístic, pel que suposa per Tàrrega i la seva aportació a nivell nacional, que fins ara no ha estat reconeguda com correspondria. També és un referent d’humanitat i d’exemple de vida. De tenacitat, d’integritat, d’amor al territori.

La seva mirada sobre el territori i sobre les persones que va pintar perviurà en la seva obra, en els seus colors, en la seva llum… i al contemplar les seves obres també hi podrem veure un trosset de la seva ànima.

Oriol Saula Briansó

Director tècnic del Museu Tàrrega Urgell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.