Fa pocs dies que hem acabat l’excavació de la cata a la Plaça Major de Tàrrega i us volem fer un breu apunt dels resultats.
Per una banda, a l’angle nord de l’excavació i prop de l’actual porta d’entrada a la Plaça des del Carrer del Carme s’ha localitzat un mur de grans dimensions fet amb morter de calç i grans blocs de pedra treballada que es dataria d’època medieval. Aquest mur es troba cobert per la nova església de finals del XVII i es posa per sota el carrer actual, fet que no ens deixa veure la seva trajectòria i dimensions reals. En qualsevol cas es tracta d’una estructura de molta amplada (més d’1,5 metres) que o bé tindria una relació amb el temple romànico gòtic o amb antics tancaments defensius de la vila.
L’excavació ha permès documentar també diferents dipòsits d’usos encara per definir que es troben en part excavats a la roca i en part construïts amb parets de pedra (amb fondàries que estarien entre 1 i 1,5 metres). Tots els dipòsits tenen la mateixa orientació i tindrien una cota d’us similar a l’actual. Aquests dipòsits, anteriors a 1672, estarien fora de l’església gòtica, possiblement a prop del seu absis i a la vora del camí ral que creuava la plaça. El seu ús podria ser de tipus artesanal o d’alguna activitat preindustrial, però tampoc es descarta el seu ús com a emmagatzematge d’algun producte. Es trobarien en ús fins el moment de construir la nova església -1672- i en tres d’ells veiem clarament com les estructures de fonamentació del nou temple es construeixen dins d’aquests dipòsits i posteriorment es cobreixen de terres i altres elements que els deixen fora d’ús a finals del segle XVII.
Dins d’un d’aquests dipòsits s’hi ha trobat una gran quantitat de restes òssies humanes reubicades en el fons del dipòsit. Aquest dipòsit secundari de restes humanes es troba motivat per l’afectació de les tombes que hi havia vora de l’esglèsia primitiva per la construcció dels fonaments del nou temple barroc de finals del segle XVII.
La troballa més excepcional de la intervenció s’ha dut a terme en un altre dels 5 dipòsits localitzats, on s’han trobat abocats en el seu fons un conjunt d’una trentena de plats decorats de finals del segle XVI i principis del segle XVII, la majoria de reflexos metàl·lics. Els plats surten entremig de restes humanes que van ser reenterrades en aquest indret i tretes de la seva tomba original quan encara conservaven part de la connexió anatòmica. També s’han recuperat monedes, claus de panys, restes de rosaris, restes de taüts, agulles de mortalla i altres elements que molt possiblement pertanyerien als morts reenterrats en aquest dipòsit. Els plats es troben sencers en una part significativa i s’han interpretat com a plats del viàtic, plats que estarien a la casa del moribund i que foren usats pel sacerdot per contenir els olis sagrats de la cerimònia de l’extremunció. Aquest plat ja no es tornaria a utilitzar i es ficaria o bé dins de la caixa de morts o es col·locaria dins d’un dipòsit a la vora de l’església, com es va poder documentar a Bellpuig els anys 1969-1972 dins d’una sitja. En el cas de Tàrrega les obres del nou temple van afectar l’indret on hi hauria inicialment els plats, que s’haurien resituat en el dipòsit ara excavat.
En qualsevol cas es tracta d’una troballa de gran transcendència ja que permet documentar aquest ritual funerari a Tàrrega a finals del segle XVI i primera meitat del XVII. Per altra banda l’excavació duta a terme pel Museu de Tàrrega ens permet veure com les obres del temple barroc van afectar el cementiri anterior al 1672, que hi hauria a la vora de l’esgésia, i també ens permet documentar com les dimensions més grans de la nova església parroquial van afectar l’urbanisme i les activitats que s’havien fet fins llavors vora la banda est del temple, on curiosament, en el tram excavat no hi ha cap tomba individual, ni entrerraments anteriors al 1672. És a partir de la construcció del temple barroc que es dona un nou ús als dipòsits localitzats i es converteixen en osseres.
Deixa un comentari