Resultats de l’excavació al Pla de les Tenalles

posted in: Noticies | 1

Entre els dies 13 i 26 de juliol es va dur a terme el II Camp de treball d’arqueologia inclusiva al jaciment ibèric del Pla de les Tenalles (La Mora, Granyanella).

Els objectius des del vessant arqueològic per aquesta campanya eren bàsicament dos: comprovar l’existència d’estructures defensives i unir les diferents cates que al llarg dels anys s’havien realitzat al jaciment amb la intenció de poder tenir una visió general de l’urbanisme del poblat.

Per tal de poder confirmar o descartar la presència de muralla o estructures defensives, es va seguir el carrer fins el seu extrem est, on va aparèixer una estructura que podria ser o bé un angle del perímetre murallat de l’assentament o un angle d’una torre d’una amplada excepcional situada en un extrem de l’assentament, en el seu punt més vulnerable. Aquesta estructura defensiva consta d’un braç curt, amb orientació est-oest, de quasi quatre metres de llargada per 2 metres d’amplada; el braç llarg, orientat nord-sud, amb una llargada aproximada de 8 metres i més d’un metre d’amplada.

La superfície i traçat original d’aquesta estructura no ens ha arribat fins els nostres dies degut a les tasques agrícoles i al retall que va patir el tossal als anys 80, un abancalament que va suposar la pèrdua de part del jaciment, sobretot en el seu vessant sud, est i oest.

Pel que fa a l’urbanisme entorn la plaça, on conflueixen els dos carrers documentats fins el moment, un cop retirat l’estrat superficial del sector situat entre la casa 4 (Zona 5 Sector 1) i l’estructura situada a l’oest de la casa 2, apareix un mur corregut situat al sud de la plaça. La funcionalitat d’aquest mur ens és desconeguda, sent necessària l’excavació en extensió.

D’altra banda també s’ha procedit a excavar i dibuixar les estructures que en les campanyes anteriors es van deixar al descobert. La metodologia de les campanyes fetes als anys 79 i primers 80 seguien el mètode Wheeleer, actualment desfassat.

Aquest any s’està acabant d’excavar la casa 4 (Zona 5, Sector 1). Aquest sector tot i haver estat en bona part excavat a principis dels vuitanta amb una metodologia antiga, encara conservava part de l’estratigrafia. Cal destacar que es conservaven, tot i que de manera molt residual, les restes de dos paviments, un damunt de l’altre i les seves preparacions.

En l’angle nord-est d’aquest sector s’ha documentat una llar. Aquesta és una llar lenticular, i per la potència que sembla que té i l’aspecte que presenta l’argila on es fa el foc com el de les pedres que sembla que el protegeixen, no sembla que sigui un punt de foc habitual.

En aquest sector també s’ha posat al descobert el mur mitjaner.

La part posterior de la casa, coberta per les terreres d’excavacions antigues sembla que podria ser un espai que no ha estat excavat.

Z5 S1

 

  1. Olèrdola i el Pla de les Tenalles, dos jaciments ibèrics. – Postexcavatòrix

    […] En el primer s’hi va fer el II Camp de treball d’arqueologia inclusiva, Tenia com a objectius principals comprovar si l’assentament havia tingut estructures defensives (muralles, fossat i torres), i unir les diferents cales que s’havien fet al llarg dels anys, algunes excavades a principis dels 80 amb el mètode Wheeler. En l’aspecte defensiu s’ha localitzat un element que es pensa que pot ser part de la muralla o part d’una torre. Consta d’un braç curt de quatre metres de llarg per dos d’ample i d’un de llarg d’uns vuit metres per un d’ample. Informa el Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.