Se’n parlave i n’hi havie

posted in: General | 1

El dia 4 de setembre a les 8 del vespre inagurem aquesta nova exposició temporal. Se’n parlave i n’hi havie és una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria al Pirineu i les Terres de Ponent, organitzada i produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. La mostra il·lustra la bruixeria com a fenomen social i científic al Pirineu i Ponent. D’entre les principals conclusions d’aquesta investigació, se n’extreu que alguns dels primers judicis europeus sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d’Àneu i que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades i perseguides pels seus veïns i no per la Inquisició, al contrari del que es pensava fins ara. La ‘fama de bruixa’ s’heretava per via materna i mentre que al Pirineu la cacera de bruixes era recurrent, a les comarques de la Plana era puntual. A més, la recerca situa els últims records de la bruixeria en els anys 50 i mentre que a la plana costa de trobar testimonis vius que en recordin alguna pràctica, al Pirineu encara hi ha gent que hi creu i fins i tot, evita parlar-ne per por. L’exposició combina les dues vessants que ha abordat la investigació: la històrica i l’etnològica. Així per exemple, s’hi poden escoltar diferents àudios, entre ells els de persones que han viscut el fenomen de la bruixeria en primera persona. També es poden trobar objectes que s’han utilitzat per protegir-se, com ara cremalls i amulets, entre altres. També s’hi mostren documents històrics i material que il·lustra les diferents conclusions a les qual ha arribat la investigació.

Activitats complementàries:

Dijous 3 d’octubre, 20:30h: Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya, a càrrec de Pau Castell, doctor en història medieval i especialista en cacera de bruixes en territori català, comissari de l’exposició. Sales Nobles del Museu. Entrada lliure

Dissabte 19 d’octubre, a les 18 i a les 22:30h: Cabaret pagès amb l’Esperanceta la Pitonissa. L’Esperanceta baixa de la muntanya per ajudar-vos a resoldre, o no, els vostres problemes amorosos, emocionals… Dues sessions a les 18h i a les 22:30h. A les Sales Nobles del Museu. El preu és de 5 euros i recomanem reserva al 973 312 960.

Dissabte 2 de novembre, 6 de la tarda: Màgia i tradicions de Tots Sants i les plantes protectores i els amulets de muntanya (xerrada-taller). El preu de l’activitat és de 5 euros, recomanem reserva al 973 312 960.

Dissabte 9 de novembre, 6 de la tarda: Filtres d’amor medievals afrodisíacs i la màgia amorosa (xerrada-taller). El preu de l’activitat és de 5 euros, recomanem reserva al 973 312 960.

En aquest taller els menors han d’anar acompanyats ja que el filtre s’elabora amb moscatell, fent-se una versió sense alcohol pels nens.

Dissabte 16 de novembre, 6 de la tarda: L’ungüent i el vol de les bruixes (xerrada-taller). El preu de l’activitat és de 5 euros, recomanem reserva al 973 312 960.

Els tallers els farà la Júlia Carreras, filòloga i investigadora sobre bruixeria i etnobotànica.

L’exposició es podrà visitar fins el 24 de novembre del 2019. Els horaris són: de dilluns a divendres d’11 a 14h i de dijous a diumenge d’11 a 14 i de 19 a 21h.

  1. Concepció Ciuraneta i Virgili

    Si us plau, podríeu dir-me si l’activitat del dia 3 es tracta d’una conferència que podrem escoltar posteriorment via on-line?

    Hi haurà cap altra intervenció que podria escoltar o visualitzar posteriorment?

    Gràcies.

    Concepció Ciuraneta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.