A inicis del segle XIX es produeix la consolidació de la fotografia amateur i el naixement de la fotografia estereoscòpica d’aficionat. Les comarques lleidatanes, sobretot les de muntanya, són visitades per molts excursionistes i alhora fotògrafs aficionats, atrets per l’entorn, la muntanya, l’arquitectura, el costumisme, l’etnologia, el retrat, etc., d’aquesta manera s’originen grans col·leccions de fotografies, incloent les estereoscòpiques.
A les comarques de Lleida també trobem persones atretes per la pràctica de la fotografia, la majoria dels quals pertanyien a la burgesia, amb formació acadèmica i molt motivats pels temes culturals i en alguns casos implicats en la política local i nacional. De fet, en l’exposició es mostren imatges de totes les comarques lleidatanes.
Els temes d’aquestes fotografies, coincideixen en la majoria dels casos: el retrat, l’excursionisme, les grans obres civils de l’època, l’agricultura i les activitats polítiques i festives del seu entorn més proper. Podríem considerar que ens trobem en els inicis de la fotografia documental. Tot això no impedeix que cada un d’ells doni, als seus treballs, un tret personal i característic.
Part dels treballs els fan sobre plaques estereoscòpiques, per poder-ho visionar en relleu amb la família o els amics, i són aquestes el motiu de la nostra exposició. En la majoria dels casos, és la primera vegada que s’exposen aquestes col·leccions, en la seva versió original, el format estereoscòpic.
Aquesta exposició, organitzada per la Xarxa de museus de les Terres de Lleida i Aran i pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i que compta amb el suport de la Universitat de Lleida, la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida aporta importants novetats en la història de la fotografia de les terres de Lleida de finals del segle XIX i principis del XX. Gràcies a la recerca duta a terme pel comissari de l’exposició Xavier Goñi, s’han retrobat nous fons fotogràfics estereoscòpics, alguns dels quals eren desconeguts i es poden veure per primer cop en públic.
L’exposició va acompanyada de material pedagògic pels escolars i d’un catàleg on a més de recollir totes les imatges presentades a l’exposició s’introdueixen alguns articles de diversos especialistes en aquesta tècnica fotogràfica.
Podreu visitar l’exposició del 30 de gener al 6 de març de dilluns a dimecres d’11h a 14h i de dijous a diumenge d’11h a 14h i de 19h a 21h.
Deixa un comentari