La mostra que presentem al Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega entre el 7 i el 30 de novembre de 2014 i que porta per títol Noves adquisicions del Museu exposa una part rellevant de les obres artístiques, restes fòssils, peces arqueològiques i peces etnològiques procedents de donacions, dipòsits, compres i intervencions arqueològiques fetes en els darrers anys. Són peces que en la seva major part no han estat exposades al públic i ara volem donar a conèixer.
El museu de Tàrrega, des dels seus orígens ha tingut una significativa col·lecció paleontològica i arqueològica i amb el temps ha anat format un fons artístic i etnològic notable, fons que ja existia en estat embrionari en els museus precedents.
Pel que fa a la col·lecció paleontològica, el fons prové bàsicament dels jaciments del Talladell fruit de les donacions de les famílies que han estat explotant les pedreres i recentment de les excavacions de salvagurada fetes per paleontòlegs dins del marc de les obres del canal Segarra Garrigues. El fons arqueològic comarcal és actualment molt extens i procedeix de jaciments de cronologies que van des del neolític fins l’època moderna i contemporània, entre els quals destaquen el Molí d’Espígol de Tornabous, el poblat ibèric dels Estinclells (Verdú), la necròpolis jueva de les Roquetes i el jaciment del Molí del Codina (els dos darrers de Tàrrega), entre molts altres.
Pel que fa al llegat artístic el museu és dipositari del fons de l’escultor Antoni Alsina Amils i a més a més ha adquirit per diferents vies un nombre significatiu d’obres d’artistes targarins. El gruix de l’exposició el conforma una trentena de quadres dels pintors Targarins Francesc Marsà, Jaume Minguell, Lluís Trepat, Ramon Alsina, Ramon Muixí, Josep Balcells, Miquel Martí, Francesc Rufes i Antonioti. Pel que fa a la part escultòrica s’exposa una obra d’Antoni Boleda.
El fons etnogràfic del museu, a banda de les Sales Nobles de cal Perelló, s’ha centrat principalment en els darrers anys en dues línies: la terrissa de Verdú i els jocs populars. Amb tot, pel que fa a aquesta darrera línia el museu ha adquirit diversitat de peces que tenen una vinculació amb l’etnologia de l’Urgell i també peces relacionades amb elements patrimonials vinculats al museu, com és ara l’adoberia del Molí del Codina.
La inaguració és el divendres 7 de novembre a les 20:30 h. L’horari de visita és de dijous a diumenge de 19 a 21h, dissabte i diumenges també de 12 a 14h.
Deixa un comentari