Palau Ferré. Arquetips pictòrics

posted in: Exposicions temporals | 0

Dijous 1 d’abril obrim al públic la nova exposició temporal del Museu Tàrrega Urgell. “Palau Ferré. Arquetips pictòrics” mostrant al visitant una doble vessant de l’artista. D’una banda, es pot gaudir d’una panoràmica d’aquelles figures arquetípiques pròpies de l’escena teatral de tots els temps en les quals va inspirar-se Palau Ferré per pintar alguns dels seus quadres. D’aquesta manera, hi trobem arlequins, noies pensatives, figures femenines vinculades estretament amb la natura, minotaures, ballarins i parelles impossibles. Totes aquestes figures, sempre, amb els trets característics del seu cubisme i d’intensos colors lluminosos i on hi destaca també la força del dibuix i el traç.
Així mateix, l’exposició també s’endinsa en els vincles que el pintor Palau Ferré va tenir amb l’Urgell en diferents moments de la seva vida, fent especial èmfasi en el quadre que Palau Ferré va donar al monestir, de Santa Maria de Vallbona de les Monges, el 1982 per finançar la restauració del cenobi cistercenc.
Cadascuna d’aquestes dues temàtiques -l’arquetípica, i la dels vincles amb l’Urgell- compta amb un espai diferenciat dins de les sales d’exposicions temporals del Museu de Tàrrega, que es poden resseguir a través de quadres originals, litografies, reproduccions de gran format, fotografies històriques i documents de premsa de l’època.
La mostra es podrà visitar fins el 31 de maig.

Pintor, escultor i ceramista, Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX.
Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va estar molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i dels seixanta. També va exposar als Estats Units.
Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”, el 2021, amb l’Any Palau Ferré se’n commemora el centenari. Commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.